2009-08-18 16:27:17• hírek • Parajdi Andrea

Van aki eladná, van aki megtartaná

Ami a Megyei Könyvtár területének megvásárlását illeti továbbra sem jutott egyességre a Szatmár Megyei Tanács és a könyvtár épületének tulajdonosa a Federalcoop. A Megyei Tanácsban eltérnek a vélemények arról, hogy mi legyen a terület sorsa: van aki eladná, van aki megtartaná.

Hosszas bírósági per eredményeként a Szatmár Megyei Könyvtár épületének tulajdonjogát a Federalcoop kapta meg, azonban az a terület, amelyen az ingatlan fekszik a Szatmár Megyei Tanács tulajdonában van. Az elmúlt hónapokban sikerült a két félnek megegyeznie abban, hogy 15 euro/négyzetméteres havi bérleti díj ellenében még öt évig működhet a könyvtár jelenlegi épületében, a határidő lejárta után azonban új székhelyre kell költöztetni az intézményt.

Ha a könyvtár jövőjén öt évig immár nem is vitatkoznak a felek, az azonban most is nézeteltérést okoz közöttük, hogy a telek sorsával kapcsolatban nem tudnak közös nevezőre jutni - tájékoztatott Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke. A Federalcoop felvásárolná a Megyei Tanácstól az ingatlanja alatt lévő területet - ez még jól is jöhetne a Megyei Tanácsnak, hiszen a telek értéke levonásra kerülne a bérleti díjból. A probléma azonban abból adódik, hogy a megyei tanács PSD-s tagjai nem szorgalmazzák a telek eladását, mondván védeni kell a megye tulajdonát.

„Addig amíg a terület sorsáról nincsen közös elképzelés a tanácsban egyszerűen nem lehet lépni az ügyben" -magyarázza az alelnök, aki úgy véli, amíg valaki nem tágít elképzelése mellől addig stagnálni fog a helyzet, a bérleti díjat pedig ez idő alatt is ki kell fizetni.

Vélhetően az a döntés is elhúzódik majd, hogy öt év után hová költözzön a könyvtár, hiszen közös elképzelés jelenleg efelől sem mutatkozik a tanácsosok között. Több variáció született már: felmerült annak a lehetősége, hogy az összedőlt zsinagóga helyén létesítsenek egy multikulturális központot, újabban azonban az is szóba jött, hogy a Szatmár Megyei Múzeum mögött alakítsák ki a leendő könyvtárat.


A tanácsban eltérnek a nézetek arról, hogy mi legyen a könyvtár területének sorsa.
Jelenleg a Federalcoop saját költségeiből felújítást végez a könyvtár épületén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: